Waterland, een eeuwenoud polderlandschap met pittoreske dorpen, kleine slootjes en dijken. De linten en dijken van dit landschap zijn door de eeuwen heen intact gebleven waardoor dit een aantrekkelijke bestemming is. Door de veenontginning rond 1300 zakte het bodempeil waardoor het land gevoeliger werd voor overstromingen. Om die een halt toe te roepen, werden de Zuiderzeedijken aangelegd, die de aaneenschakeling van oudere dijkjes verstevigde. Er ontstond een echt waterland, waarbij het niet meer mogelijk was om op de lage delen te wonen. Zo kenmerkt de Waterlandscheg zich nog steeds door een veenlandschap met talrijke sloten en percelen die alleen per boot te bereiken zijn. Nu bieden de voormalige Zuiderzeedijken een recreatieve route met prachtig uitzicht over het polderlandschap aan de ene kant, en het IJmeer, Markermeer en de kleinere Gouwzee aan de andere kant.
Puur Hollands landschap
De Waterlandscheg is een puur Hollands landschap. Deze scheg bestaat voor zo’n 90 à 95% uit water (onder andere in de waterrijke veengronden). Heerlijk varen, maar ook goed wandelen en fietsen! Recreatiegebied het Twiske zorgt voor zo’n 2 miljoen bezoekers per jaar.
Scheg onder druk
Om de zoveel jaar maakt Amsterdam een plan om in Waterland te bouwen. Ook de huidige nieuwbouwontwikkelingen in Amsterdam Noord vormen een bedreiging voor deze scheg. Op dit moment vormt de dijk van het Noord-Hollands kanaal namelijk een directe verbinding met Waterland , waardoor je in 15 minuten fietsen vanaf de pont in Noord midden in Waterland staat. Door de nieuwbouwontwikkelingen in Noord komt deze directe verbinding onder druk te staan.
De dreiging komt ook van andere kanten: de inlaat van gebiedsvreemd water uit bijvoorbeeld het Noordhollands kanaal vermindert de waterkwaliteit.
Het landschap
Een puur Hollands landschap met droogmakerijen, veenpolders, veenweidelandschap, dijkjes, historische linten én water.
Bijzondere dieren & natuur
Weidevogels, zoals de Kiekendief en andere roofvogels, de Noordse Woelmuis (ook wel de panda van Nederland genoemd. Een zeldzaam diertje dat bijna alleen in Nederland voorkomt!). Bijzondere natuur: zonnedauw en veenpluis.
Het belang van de scheg
Een recreatiegebied en kennismaking met het pure Hollands landschap van sloten, koeien en historische dorpjes.
Het water van Waterland biedt tal van kansen voor de stad. Bouw daarom niet in Waterland, maar trek het water van Waterland juist de stad in. Ontdek meer over de toekomstbestendige plannen voor de Waterlandscheg door Flux Landscape Architecture in de tentoonstelling bij ARCAM en in het Manifest van de Scheggen vanaf 13 december 2019!